czwartek, 23 maja 2013

Murzynek



Chyba nie trzeba przedstawiać tego pysznie pulchnego ciasta czekoladowego. Polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. wody
  • 5 jajek
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku margarynę, cukier, kakao i 0,5 szkl.wody rozpuścić i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i trochę przestudzić. Z powstałej czekoladowej masy odlać 0,5 szkl. a w to miejsce nalać spowrotem do rondelka 0,5 szkl. wody.

Do przestudzonej masy wbić żółtka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30 minut w temp. 200st.C (termoobieg 180st.C).
Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, a następnie polać czekoladową polewą, którą wcześniej odlaliśmy do szklanki.
Smacznego!


2 komentarze: