Pyszne! Cudownie limonkowe nadzienie, a właściwie mus na pysznie kruchym cieście. Nic dziwnego, że należy do ulubionych ciast w Ameryce. Bardzo polecam!
Wykorzystałam przepis z książki ,,Complete Comfort Food''
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 115 g schłodzonego masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody
- 4 jajka
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (400g)
- sok z 3 limonek (dałam z 2)
- skórka z 3 limonek (dałam z 1)
- kilka kropli zielonego barwnika spożywczego, opcjonalnie (nie dawałam)
- 2 łyżki cukru
- 300 ml śmietany do deserów
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 limonki
Z mąki i masła zrobić rękami coś w rodzaju kruszonki, a następnie dodać cukier, żółtka, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart bądź gładką, aż po brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Po tym czasie upiec w temperaturze 200st.C (termoobieg 180st.C) przez 15-20 minut,do momentu, aż będzie lekko brązowe tylko na bokach.
W tym czasie przygotować nadzienie. Ubić żółtka, aż będą jasne i kremowe. Następnie dodać mleko, sok i skórkę z limonek.Ubijać, aż masa zgęstnieje. Jeśli dodajemy barwnik to właśnie teraz jest właściwy moment.
W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać do nich cukier i ubijać, aż się rozpuści. Tak sztywne białka dodać do masy limonkowej. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczone ciasto.
W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 160st.C(termoobieg 150st.C) i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu przestudzić, a następnie dobrze schłodzić.
Śmietanę ubić z pudrem i nałożyć na schłodzone ciasto. Ozdobić plasterkami limonki.
Smacznego!
wygląda wybornie! :) pięknie podane
OdpowiedzUsuńto prawda wygląda prześlicznie
OdpowiedzUsuńi napewno tez tak smakuje ;) pozdrawiam
Dziękuję za miłe komentarze! To prawda ciasto wygląda ładnie, ale myślę że lepiej to ono smakuje :)
OdpowiedzUsuń