Doskonała. Wilgotna, pachnąca kokosem i prosta w przygotowaniu. Idealna nie tylko na święta. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.
Polecam!
Składniki:
- 250 g miekkiego masła
 - 1 szkl. drobnego cukru
 - 4 jajka
 - 2 szkl. mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 1 szkl. mleka kokosowego lub zwykłego
 - 1 szkl. wiórków kokosowych
 
Masło z cukrem utrzeć na puch. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku, a następnie częściami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
Na koniec wsypać wiórki i wlać mleko i ekstrakt. Wymieszać. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec około 50-60 minut ( w termoobiegu piekłam 45) do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto ostudzić, a następnie przełożyć na paterę.
Babkę polukrować i posypać wiorkami kokosowymi. Lukier przygotować ze szklanki cukru pudru i około 2 łyżek mleka kokosowego, choć może być i zwykłe.


Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń