sobota, 28 marca 2015

Babka kokosowa



Doskonała.  Wilgotna, pachnąca kokosem i prosta w przygotowaniu. Idealna nie tylko na święta. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.
Polecam!


Składniki:

  • 250 g miekkiego masła
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. mleka kokosowego lub zwykłego
  • 1 szkl. wiórków kokosowych

Masło z cukrem utrzeć na puch. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku, a następnie częściami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.

Na koniec wsypać wiórki i wlać mleko i ekstrakt. Wymieszać. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec około 50-60 minut ( w termoobiegu piekłam 45) do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto ostudzić, a następnie przełożyć na paterę.

Babkę polukrować i posypać wiorkami kokosowymi. Lukier przygotować ze szklanki cukru pudru i około 2 łyżek mleka kokosowego, choć może być i zwykłe.

Smacznego!


1 komentarz: