piątek, 15 kwietnia 2011

Babka Stracciatella


Pulchna i pyszna babka z kawałeczkami czekolady. Doskonała nie tylko na święta. Polecam!

 Składniki:
  •  6 jaj
  • 260 g cukru
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki oleju 
  • olejek śmietankowy
  • 50 g czekolady(gorzkiej lub mlecznej)posiekanej na drobne kawałki lub startej na tarce z dużymi dziurkami

Ubić jajka z cukrem jak na biszkopt. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać stopniowo do ubitych jaj. 
Na końcu wmieszać czekoladę, olej i olejek śmietankowy. Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.


Piec w temp.180 st.C(termoobieg 165-170 st.C) przez 45 - 50 minut. Polać polewą czekoladową.  

Smacznego!

4 komentarze:

  1. mmhm swietnie wygląda ta babka tak sie zastanawiam czy z lodami czekoladowymi bym jej nie podała ,pierwszy raz widze taką babkę z czekooladą fajny pomysł ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Myśle,że lody z babką to super pomysl! sama kiedyś tak spróbuję,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo duzo jaj idzie do tej babki... :/ Jak bym chciala zrobic na duza blache to musialabym dac 12 jaj!!! Moze mozna by dac mniej...?

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze nie widac na zdjeciu, ale ta forma jest bardzo duza jak na forme do babki. Przyznam szczerze ze wiekszej formy do babki nie widzialam, ale jesli chce Pani babke upiec w standardowej formie prostokatnej do ciasta , no to wtedy tak, trzeba bedzie podwoic ilosc skladnikow,nie ma innego wyjscia ;)

    OdpowiedzUsuń