poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Bananowy chleb


Doskonały rodzaj wilgotnej i słodkiej babki o smaku bananowym. Od kiedy pierwszy raz go upiekłam, teraz bardzo często gości na naszym stole. Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu - pyszny, bananowy chleb. Polecam!

Składniki:
  • 3-4 dojrzale banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka rumu(nie musi być)
  • 1 łyżka rodzynek
 Banany rozgniecione widelcem wymieszać w misce z masłem,cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Na końcu dodać dodać mąkę z sodą, sól, rum i rodzynki. Dobrze wymieszać. Piec przez 50 - 55 minut w temp.170 st. C w podłużnej formie do babki wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. 
Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Miałam małe obawy co do tego przepisu, lecz chlebek udał mi się cudownie.Pyszny smak i zapach bananów. Naprawdę polecam, (lepszy chlebek od bułki z bananem ;)

    OdpowiedzUsuń