wtorek, 12 kwietnia 2011

Luksusowe ciasto truflowe


Pyszne, mocno czekoladowe ciasto o lekkiej nucie alkoholowej zupełnie jak cukierki truflowe. Doskonała propozycja na podanie czegoś wyjątkowego. Polecam!

Składniki:
  • 6 jaj
  • 250 ml kremówki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 400 g czekolady(200g gorzkiej i 200g mlecznej)
  • 1/3 szklanki rumu lub likieru cytrynowego 
  • herbatniki pettit beurre'y
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubijać z cukrem przynajmniej przez 5 minut. Następnie dodać do nich lekko ciepłą rozp. czekoladę, rum i kremówkę. Delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej folią aluminiową (bardzo szczelnie!!!), na której układamy herbatniki. 
Piec w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut,a później przykryć wierzch folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut.
Po ostudzeniu wlożyć do lodówki przynajmniej na 5 godzin,a najlepiej na calą noc.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetna propozycja,mam zamiar zrobić go na spotkanie z moimi teściami, myślę ze będą zadowoleni.Wygląda przepięknie.Pozdrawiam panią kuchmistrz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli tylko teście lubią czekoladowe trufle z nutką alkoholu to myśle,że będą zachwyceni.Trzymam kciuki za powodzenie!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń