piątek, 29 kwietnia 2011

Ciasto ,,Mleczna Kanapka,,


 Ciemny biszkopt przełożony mlecznym kremem i oblany czekoladą. Smakuje zarówno młodszym jak i starszym domownikom, choć przyznać trzeba że jest dość syta i nie można zjeść zbyt dużo. Myślę, że to może być dobra propozycja na weekend, kiedy odwiedzają nas goście - ciasta na pewno wystarczy dla wszystkich. 
Pomysł z blogu Moje Wypieki.


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
 Białka osolić i ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku, później olej i jeszcze chwile poubijać. 


Mąkę, proszek i kakao przesiać i wmieszać do masy jajecznej. 
Piec przez 20 - 25 min. w temp. 170 st.C. Po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części.


Składniki na krem:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 2/3 szkl cukru
  • 350 g masła
  • cukier waniliowy
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać wystudzone mleko i ucierać dalej. Wsypywać przesiane mleko w proszku i ucierać tak długo, aż będzie bardzo gładkie. Gotowym kremem przełożyć wystudzony i przekrojony biszkopt.

Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50g masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Polać  polewą biszkopt. Przechowywanie ciasta w lodówce spowoduje stwardnienie kremu, jednak po jakimś czasie od wyjęcia krem znów będzie miękki.  

Smacznego!  


1 komentarz: