Ciemny biszkopt przełożony mlecznym kremem i oblany czekoladą. Smakuje zarówno młodszym jak i starszym domownikom, choć przyznać trzeba że jest dość syta i nie można zjeść zbyt dużo. Myślę, że to może być dobra propozycja na weekend, kiedy odwiedzają nas goście - ciasta na pewno wystarczy dla wszystkich.
Pomysł z blogu Moje Wypieki.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl.mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Mąkę, proszek i kakao przesiać i wmieszać do masy jajecznej.
Piec przez 20 - 25 min. w temp. 170 st.C. Po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części.
Składniki na krem:
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. mleka w proszku
- 2/3 szkl cukru
- 350 g masła
- cukier waniliowy
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 50g masła
Smacznego!
Bardzo dobre i smaczne, :)
OdpowiedzUsuń