Słodki deser o intensywnym smaku bananów, bardzo delikatny - po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 białko
- 1 kieliszek rumu
- 3/4 szklanki kremówki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta soli
Banany rozgnieść blenderem i wymieszać z rumem,polową cukru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i podgrzać żeby się rozpuściła, ale nie zagotowała.
Ubić kremówkę. Do gorącej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, zamieszać i dodać resztę kremówki.
Białko posolić i ubić, dodać resztę cukru i ubijać, aż piana będzie sztywna.
Wymieszać banany, pianę z białek i śmietanę. Nałożyć do pucharków i schłodzić przez minimum 1 godzinę.
Smacznego!
To zaraz bede robic uwielbiam kremy bananowe a tak sie składa ze akurat mam wszystko co potrzebne ,,,,
OdpowiedzUsuńRobilam ten deserek dwukrotnie, bardzo prosty w wykonaniu, smakiem o niebo lepszy od ptasiego mleczka.Polecam poniewaz jest na kazda kieszen.
OdpowiedzUsuńCieszę sie bardzo! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń