czwartek, 28 kwietnia 2011

Krem bananowo - kokosowy


Słodki deser o intensywnym smaku bananów, bardzo delikatny - po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:
  • 2 banany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 1 kieliszek rumu
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szczypta soli

Banany rozgnieść blenderem i wymieszać z rumem,polową cukru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i podgrzać żeby się rozpuściła, ale nie zagotowała. 


Ubić kremówkę. Do gorącej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, zamieszać i dodać resztę kremówki. 
Białko posolić i ubić, dodać resztę cukru i ubijać, aż piana będzie sztywna. 


Wymieszać banany, pianę z białek i śmietanę. Nałożyć do pucharków i schłodzić przez minimum 1 godzinę. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. To zaraz bede robic uwielbiam kremy bananowe a tak sie składa ze akurat mam wszystko co potrzebne ,,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam ten deserek dwukrotnie, bardzo prosty w wykonaniu, smakiem o niebo lepszy od ptasiego mleczka.Polecam poniewaz jest na kazda kieszen.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę sie bardzo! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń