poniedziałek, 2 maja 2011

Wypasione Świnki


To pszenne bułeczki z nadzieniem serowo - pieczarkowym. Mam w domu Niejadka i żeby przekonać go do jedzenia postanowiłam zrobić coś, co skusi go swoim wyglądem. No i udało się!- bułeczki zasmakowały. Nie ukrywam, że jest z nimi trochę zabawy, ale myślę, że dla takiego finału warto. 
Inspiracja zaczerpnięta z blogu cafe chocolada.


Składniki na ciasto I :
  • 400 g mąki 
  • 1 opak. suchych drożdży(7g)
  • 1 jajko
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Z podanych składników wyrobić drożdżowe ciasto i odłożyć je w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość połączyć je z ciastem II.

Składniki na ciasto II :
  • 150 g mąki
  • 100 g margaryny lub masła
  • szczypta soli

Składniki zagnieść. Następnie połączyć z wyrośniętym ciastem drożdżowym. Z początku może być to dość trudne ale w miarę wyrabiania staje się całkiem przyjemne. Ciasto podsypywać mąką w trakcie wyrabiania. 


Tak gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok.1/2 cm. Wykrawać trzy rodzaje kółek.
Duże na głowy, średnie, które należy przekroić na ćwiartki- z nich będą uszy, i najmniejsze na noski. Oczy zrobić z ziarenek pieprzu.


Należy jednak pamiętać o ich usunięciu tuż przed podaniem naszym pociechom. W noski można wlożyć ziarno słonecznika. Pomiędzy duże krążki nakładać nadzienie (starty żółty ser, pieczarki, pietruszka zielona) lub każde dowolne na jakie akurat mamy ochotę. 


Krążki, uszka i noski sklejać za pomocą białka jajka, a całe świnki smarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka.
Piec w temp.170 st.C przez 15-20 min.  

Smacznego!


3 komentarze:

  1. przepiękne świnki fajny pomysł nawet dla dorosłych ciekawe jak smakują............

    OdpowiedzUsuń
  2. witam bardzo fajne te swinki normalnie arcydzieło ale mi sie spodobały ......;)

    OdpowiedzUsuń
  3. te świnki sa super bardzo mi sie podobaja ...
    zjadłabym sobie je ..;)

    OdpowiedzUsuń