piątek, 8 kwietnia 2011

Cytrynowe torciki

 Torciki pachnące cytryną, o przyjemnym kwaskowym smaku mogą być ciekawą alternatywą dla tłustych,ciężkich kremów.

 Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek wody
  • 300 g cukru 
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej  
  • 1 proszek do pieczenia 
  • skórka otarta z 1 cytryny
 Białka z wodą ubić,dodać cukier,po jednym żółtku,skórkę cytrynową i dalej ubijać.Mąkę z proszkiem przesiać do miski z ubitymi jajkami,delikatnie wymieszać.Masę wylać na blachę wyłożoną papierem nieprzywierającym do pieczenia.Piec w 180 stop.C przez 30 minut.Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pól,a później każda cześć na 4 paski (zdj.1) w sumie 8 pasków.Na każdy pasek kłaść krem i przykryć drugim paskiem(zdj.2),wierzch posmarować kremem.Tak złączone 2 paski biszkopta pociąć na 4 torciki.W sumie wychodzi 16 torcików.Każdy torcik ozdobić bitą śmietaną i kawałkiem cytryny.


  Składniki na krem:
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryny(z ok.3 sztuk)
  • 120 g cukru
  • 1 kisiel cytrynowy 60g
  • 2 jajka 
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  Kisiel rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Pozostałą ilość wody, cukier i sok cytrynowy zagotować.Wlać kisiel i zagotować jeszcze raz.Zdjąć z palnika. Masa stanie się bardzo gęsta i trzeba ją dobrze rozmieszać.Od razu wmieszać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i też dodać do gorącej masy. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę ubitej kremówki dodać do masy cytrynowej, a drugą udekorować każdy torcik. Smacznego!

                                                                         zdj.1


                                                                       zdj.2













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz