Torciki pachnące cytryną, o przyjemnym kwaskowym smaku mogą być ciekawą alternatywą dla tłustych,ciężkich kremów.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 300 g cukru
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 1 proszek do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Białka z wodą ubić,dodać cukier,po jednym żółtku,skórkę cytrynową i dalej ubijać.Mąkę z proszkiem przesiać do miski z ubitymi jajkami,delikatnie wymieszać.Masę wylać na blachę wyłożoną papierem nieprzywierającym do pieczenia.Piec w 180 stop.C przez 30 minut.Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pól,a później każda cześć na 4 paski (zdj.1) w sumie 8 pasków.Na każdy pasek kłaść krem i przykryć drugim paskiem(zdj.2),wierzch posmarować kremem.Tak złączone 2 paski biszkopta pociąć na 4 torciki.W sumie wychodzi 16 torcików.Każdy torcik ozdobić bitą śmietaną i kawałkiem cytryny.
Składniki na krem:
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku z cytryny(z ok.3 sztuk)
- 120 g cukru
- 1 kisiel cytrynowy 60g
- 2 jajka
- 250 ml kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
Kisiel rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Pozostałą ilość wody, cukier i sok cytrynowy zagotować.Wlać kisiel i zagotować jeszcze raz.Zdjąć z palnika. Masa stanie się bardzo gęsta i trzeba ją dobrze rozmieszać.Od razu wmieszać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i też dodać do gorącej masy. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę ubitej kremówki dodać do masy cytrynowej, a drugą udekorować każdy torcik. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz