Kruche ciasteczka w formie kolorowych pisanek,na pewno ucieszą szczególnie naszych milusińskich.To doskonały pomysł, aby zająć nasze pociechy na dłuższy czas. Malowanie ciasteczek-pisanek to wielka frajda, bez obawy o rozbicie skorupki. Pysznej zabawy!
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 50 g smalcu
- 100 g drobnego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
Składniki na lukier:
- 1 białko jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie:
W misce zmiksować masło,smalec i cukry,aż masa stanie się kremowa i puszysta.Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą i solą i przesiać do miksowanej masy.Następnie dodać mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym.Chwilę jeszcze miksować,a później ugnieść ciasto rękami
.Ciasto podzielić na 3 części,uformować kule,zawinąć w folie spożywczą i schlodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
Po schlodzeniu,ciasto rozwalkować,podsypując ewentualnie mąką,jeśli się przykleja do blatu na grubość 6 mm.Wykrawać ciastka o ksztalcie jajek.Jeśli nie mamy typowych foremek,wówczas można przygotować szablony z tektury i wykrawać nożem.
Ulożyć pisanki dość ciasno obok siebie. Piec w temp.190 stopni przez 6 do 9 minut.Ostudzić.
Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Polukrować pisanki. Do lukru można dodać barwniki spożywcze,wówczas nasze pisanki będą bajecznie kolorowe.
Smacznego!
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą i solą i przesiać do miksowanej masy.Następnie dodać mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym.Chwilę jeszcze miksować,a później ugnieść ciasto rękami
.Ciasto podzielić na 3 części,uformować kule,zawinąć w folie spożywczą i schlodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
Po schlodzeniu,ciasto rozwalkować,podsypując ewentualnie mąką,jeśli się przykleja do blatu na grubość 6 mm.Wykrawać ciastka o ksztalcie jajek.Jeśli nie mamy typowych foremek,wówczas można przygotować szablony z tektury i wykrawać nożem.
Ulożyć pisanki dość ciasno obok siebie. Piec w temp.190 stopni przez 6 do 9 minut.Ostudzić.
Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Polukrować pisanki. Do lukru można dodać barwniki spożywcze,wówczas nasze pisanki będą bajecznie kolorowe.
Smacznego!
Witam!
OdpowiedzUsuńWspaniały prosty przepis na przepyszne wielkanocne ciasteczka, moje dzieci były zachwycone tymi wypiekami.Bardzo dziękuje i prosimy o więcej przepisów.
Zadowolone dzieciaczki to największa nagroda.Cieszę się,że smakowalo.
OdpowiedzUsuń