czwartek, 21 kwietnia 2011

Kruche babeczki z kremem czekoladowym i bakaliami


 Doskonałe połączenie kruchego spodu z gęstym, czekoladowym kremem z mleka w proszku bogatego w słodkie rodzynki i chrupiące orzeszki. Polecam!

Składniki na spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykrawać kółeczka szklanką lub kubkiem o dość dużej średnicy. 

Krążkami ciasta wylepiać foremki do babeczek lub jeśli nie mamy to blaszkę do muffinek. Pozostałą resztą ciasta można wykleić jeszcze mocniej boki foremek. 

Ponakłuwać widelcem ciasto, żeby nie wyrosły zbytnio. Piec przez 8 -10 minut w 180 st.C(termoobieg 170st.C).


Składniki na krem:
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g bakalii(orzechy podpieczone,rodzynki,kandyzowane owoce)
  • 120 g mleka w proszku
W garnku rozpuścić masło, dodać wodę, cukier i kakao. Zagotować. Gdy lekko przestygnie dodać mleko w proszku i bakalie.Tak przygotowanym kremem napełnić upieczone spody babeczek.

Udekorować wierzch bakaliami, polewą czekoladową bądź kajmakową(niekoniecznie). Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Babeczki najlepiej owinąć folią spożywczą przed włożeniem do lodówki. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam toffi i czekolade a te babeczki pewnie rozpływaja sie w ustach ...

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z wcześniejszym komentarzem,"czekoladowe ciasteczka rozpływają się w ustach", przygotowałam je na przyjęcie mojej córce, był to jeden z najbardziej zachwalanych ciasteczek jakie przygotowałam, dziękuję za ciekawą propozycję...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się bardzo i dolączam swoje życzenia dla córeczki;)

    OdpowiedzUsuń