czwartek, 14 kwietnia 2011

Tęczowe ciasteczka


Kruche, kolorowe ciasteczka, doskonale ze szklanką mleka. Ze względu na łatwość przygotowania nasze dzieci same mogą je upiec- co najwyżej rodzice mogą odrobinkę w tym pomóc, ale tylko odrobinkę!

Składniki:
  • 110 g masła lub margaryny
  • 65 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100g czekoladowych groszków w cukrowej skorupce (np.Smarties lub mini lentylki)

W misce utrzeć mikserem masło, cukier i esencję waniliową na gładką masę. Dodać jajka i znów miksować. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. 


Połączyć zawartości obu misek, dodać czekoladowe groszki i dokładnie wymieszać. Nakładać lyżką na niewysmarowaną blachę i rospłaszczyć widelcem.


Piec przez 8-10 minut w temp.180 st.C (termoobieg.170 st.C) na złoty kolor. Po upieczeniu zostawić ciastka przez minutę na blaszce. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz