Smakiem przypominają znane brownies, z tą różnicą, że w tych używamy białej czekolady. Blondynki mają chrupiąca skórkę i wilgotny środek z kawałkami białej czekolady i migdałów. Są lżejsze i mniej gliniaste od sióstr brownies. Polecam!
Składniki:
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 150 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g białych groszków czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
- 100 g podpieczonych i posiekanych migdałów
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodawać po jednym jajku i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać groszki czekoladowe i migdały.
Delikatnie wmieszać i wylać na formę 33cm na 23cm(ja użyłam nieco mniejszej i moje blondynki są ciut wyższe-nie zmienia to jednak smaku) wyłożoną folią aluminiową.
Piec 20 minut w temp.180 st.C (termoobieg 170 st.C).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz