wtorek, 3 maja 2011

Blondies z migdalami


Smakiem przypominają znane brownies, z tą różnicą, że w tych używamy białej czekolady. Blondynki mają chrupiąca skórkę i wilgotny środek z kawałkami białej czekolady i migdałów. Są lżejsze i mniej gliniaste od sióstr brownies. Polecam!

Składniki:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g białych groszków czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
  • 100 g podpieczonych i posiekanych migdałów

W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodawać po jednym jajku i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać groszki czekoladowe i migdały. 


Delikatnie wmieszać i wylać na formę 33cm na 23cm(ja użyłam nieco mniejszej i moje blondynki są ciut wyższe-nie zmienia to jednak smaku) wyłożoną folią aluminiową. 
Piec 20 minut w temp.180 st.C (termoobieg 170 st.C).  


Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz