Należałoby jakoś wykorzystać białka jajek, które nie zostały użyte we wczorajszych pączkach. Myślę, że bezowe ciasteczka to dobry pomysł. Tak naprawdę to coś pomiędzy bezami i ciasteczkami. Są bardzo delikatne z zewnątrz i ciągną się w środku dzięki zawartości czekolady i zmielonych migdałów. Polecam!
Składniki:
- 4 białka
- 150 g cukru
- 180 g zmielonych migdałów
- 50 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Białka ze solą ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i ciągle ubijać. Dodać migdały i czekoladę. Delikatnie wymieszać i kłaść łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 min. w temp. 160 st.C(termoobieg 140 st.C). Po upieczeniu zostawić na blaszce, żeby się ,,skupiły,,po ostudzeniu można łatwiej je wyjąć z blaszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz