wtorek, 10 maja 2011

Ciasteczka bezowe


Należałoby jakoś wykorzystać białka jajek, które nie zostały użyte we wczorajszych pączkach. Myślę, że bezowe ciasteczka to dobry pomysł. Tak naprawdę to coś pomiędzy bezami i ciasteczkami. Są bardzo delikatne z zewnątrz i ciągną się w środku dzięki zawartości czekolady i zmielonych migdałów. Polecam!


Składniki:
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 180 g zmielonych migdałów
  • 50 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Białka ze solą ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i ciągle ubijać. Dodać migdały i czekoladę. Delikatnie wymieszać i kłaść łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piec 15 min. w temp. 160 st.C(termoobieg 140 st.C). Po upieczeniu zostawić na blaszce, żeby się ,,skupiły,,po ostudzeniu można łatwiej je wyjąć z blaszki.
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz