Uwielbiam połączenie kwaskowych malin ze słodziutką białą czekoladą. To połączenie doskonale sprawdziło się w muffinkach, a krem śmietanowo - twarożkowy nadał babeczkom delikatności i wykwintności. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 125 ml jogurtu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 150 g cukru
- 150 g malin (mogą być mrożone)
- 100 g rozdrobnionej białej czekolady
Wszystkie płynne składniki roztrzepać trzepaczką. Dodawać kolejno cukier, mąkę z proszkiem i sodą , owoce i czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Napełnić 12 papilotek umieszczonych w blaszce do muffin. Piec przez 20 - 25 min w temp.200 st.C (termoobieg 180 st.C). Po wystudzeniu nałożyć krem.
Napełnić 12 papilotek umieszczonych w blaszce do muffin. Piec przez 20 - 25 min w temp.200 st.C (termoobieg 180 st.C). Po wystudzeniu nałożyć krem.
Składniki na krem:
- 1/2 szkl. kremówki
- 50 g serka kremowego (np. typu philadelphia)
- 1 łyżeczka cukru pudru
Smacznego!
wygladaja smakowicie
OdpowiedzUsuń