środa, 11 maja 2011

Muffiny z malinami i bialą czekoladą


Uwielbiam połączenie kwaskowych malin ze słodziutką białą czekoladą. To połączenie doskonale sprawdziło się w muffinkach, a krem śmietanowo - twarożkowy nadał babeczkom delikatności i wykwintności. Polecam! 

Składniki na ciasto:
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml jogurtu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g cukru
  • 150 g malin (mogą być mrożone)
  • 100 g rozdrobnionej białej czekolady
Wszystkie płynne składniki roztrzepać trzepaczką. Dodawać kolejno cukier, mąkę z proszkiem i sodą , owoce i czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.


Napełnić 12 papilotek umieszczonych w blaszce do muffin. Piec przez 20 - 25 min w temp.200 st.C (termoobieg 180 st.C). Po wystudzeniu nałożyć krem.

Składniki na krem:
  • 1/2 szkl. kremówki
  • 50 g serka kremowego (np. typu philadelphia)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Ubić kremówkę z cukrem na sztywno. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Położyć na wystudzonych babeczkach. Można ozdobić babeczki owocami i startą białą czekoladą. 


Smacznego!


1 komentarz: