niedziela, 8 maja 2011

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe


Jakiś czas temu kupiłam w supermarkecie torcik czekoladowy z musem pomarańczowym. Na początku jakoś mi się tak dziwnie wydawało, pomarańcza i czekolada razem? Jak bardzo się myliłam, teraz już wiem. Połączenie czekolady i pomarańczy to po prostu  rewelacja! Sama spróbowałam odwzorować ten smak i upiekłam ciasto czekoladowe z musem z pomarańczy. Może nie jest dokładnie takie samo jak w sklepie, ale kto wie może i nawet lepsze? Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek wody
  • 300 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g kakao
  • 1 proszek do pieczenia
  • otarta skórka pomarańczowa
Białka z wodą ubić, dodać cukier i po jednym żółtku i dalej ubijać. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do miski z ubitymi jajkami i delikatnie wmieszać.

Na koniec wsypać skórkę otartą na drobnych oczkach z jednej, sparzonej pomarańczy( zcierać bez tej białej części- nadaje gorzki posmak). Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 30 - 35 minut w temp.180 st.C (termoobieg 165-170st.C). Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić 2 razy,tak żeby otrzymać czy płaty ciasta.


Składniki na mus pomarańczowy:
  • 1 kg pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
Pomarańcze obrać ze skóry i z białych części. Obierać nad miską żeby nie tracić soku spływającego z obieranych owoców. Po obraniu wszystkich zlać pol szklanki soku i odstawić, przyda się później do nasączenia biszkoptu.


Gotowe cząstki pomarańczy rozdrobnić za pomocą blendera na mus. Dodać do musu cukier i rozprowadzoną w 4-5 łyżkach wody mąkę. Wszystko przełożyć na patelnie i zagotować. Gdy nieco zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić.

Składniki na krem:
  • 1 l kremówki
  • 200 g rozpuszczonej czekolady deserowej (jeśli zbyt gęsta to rozrobić z niewielka ilością wody)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 op. fix'a do śmietany
  • 50 g czekolady rozpuszczonej z 2 łyżkami masła na polewę

Czekoladę rozkruszyć i rozpuścić w 1 szklance kremówki lekko ją podgrzewając do całkowitego jej rozpuszczenia, ostudzić. Gdy całkowicie ostygnie dodać ją do reszty kremówki i ubić, następnie  wsypać fix i cukier i jeszcze chwilę ubijać. 


Spód biszkopta nasączyć polową zostawionego soku i rozsmarować część kremu. Na krem nałożyć 1/3 musu pomarańczowego i przykryć drugą częścią biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować kremem i musem, przykryć ostatnim płatem biszkopta.


Cały biszkopt  przykryć kremem, zostawić jedynie niewielką część na ozdobienie ciasta za pomocą szprycownicy. Na wierzch wysmarowanego kremem ciasta nałożyć resztę musu i polać polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przez 1 -2 godz. w lodówce. 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Piekłam placuszek pomaranczowo czekoladowy taki delikatny wyszedł a ta czekolada to jest to co powinno sie znalezc na tym placku poprostu pychotka..

    OdpowiedzUsuń