niedziela, 8 maja 2011

Ciasto Shrek


Dzięki swojemu wyglądowi zachęca wszystkie dzieciaczki do spróbowania, a dorosłych też nie  trzeba dodatkowo namawiać. Smaczne ciasto, bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!

Składniki na biszkopt: 
  •   4-5 jaj   
  • 5 łyżek cukru  
  • 5 łyżek mąki pszennej    
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia    
  • 2 łyżki oleju      
  • aromat waniliowy
 Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitych z cukrem jaj wlać olej z aromatem i jeszcze chwilkę ubijać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i lekko wmieszać. 

Piec w temp. 180 st.C (termoobieg 170 st.C) przez 25 - 30 min.

Składniki na masę 1:
  • 1 litr soku,, kubuś ,, zielonego  
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 paczki okrągłych delicji
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę soku zagotować. Do gotującego wlać budyń i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę  rozprowadzić na biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć delicje.

Składniki na masę 2:
  • 400 mln śmietanki 30%      
  • 3 galaretki zielone np.agrestowe
 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać na tzw. ptasie mleczko.Gotowe wylać na delicje. Włożyć do lodówki. 

2 pozostałe galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić, aby lekko stężały. Gdy tak się stanie wylać na ptasie mleczko. Schłodzić w lodówce przez minimum1 - 2 godziny. 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. uu ale łaaddnie wygląda placuszek tak do kwaki no no .....

    OdpowiedzUsuń