poniedziałek, 16 maja 2011

Ciasto jogurtowe z jeżynami


Najlepsze jakie do tej pory jadłam. Ciasto jest wilgotne i dość słodkie, ale kwaskowe jeżyny doskonale balansują smak. Nie mogliśmy wytrzymać, aż całkowicie wystygnie i połowa ciasta zniknęła na ciepło. Nie można lepiej zacząć tygodnia... Polecam!
Pomysł pochodzi ze stronki Cafe Chocolada, troszkę przeze mnie zmieniony.

Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki jeżyn świeżych lub mrożonych (mogą być też wiśnie, jagody, maliny itp.)
Jajka ubić, dodać cukier i ubijać, aż będzie gęstsze. Wlać jogurt, olej i ekstrakt i dalej ubijać. Mąkę z proszkiem przesiać. 2 łyżkami z przesianej mąki dokładnie obsypać owoce (bardzo ważne!).


Nie dawać więcej owoców niż 2 szklanki, bo ciasto ,,usiądzie''.
Mąkę dokładnie wmieszać do miksowanej masy, dodać obsypane mąką owoce i szybko je wmieszać, żeby nie puściły za dużo soku.

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 35 - 40 min. w temp.180 st.C(termoobieg 170 st.C). Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz