Najlepsze jakie do tej pory jadłam. Ciasto jest wilgotne i dość słodkie, ale kwaskowe jeżyny doskonale balansują smak. Nie mogliśmy wytrzymać, aż całkowicie wystygnie i połowa ciasta zniknęła na ciepło. Nie można lepiej zacząć tygodnia... Polecam!
Pomysł pochodzi ze stronki Cafe Chocolada, troszkę przeze mnie zmieniony.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 3 jajka
- 1 1/2 szkl cukru
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki jeżyn świeżych lub mrożonych (mogą być też wiśnie, jagody, maliny itp.)
Nie dawać więcej owoców niż 2 szklanki, bo ciasto ,,usiądzie''.
Mąkę dokładnie wmieszać do miksowanej masy, dodać obsypane mąką owoce i szybko je wmieszać, żeby nie puściły za dużo soku.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 35 - 40 min. w temp.180 st.C(termoobieg 170 st.C). Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz