niedziela, 8 maja 2011

Kajzerki


A na niedzielne śniadanko z całą rodzinką dzisiaj bułeczki - kajzerki. Smaczne i konkretne - dwie bułeczki i po głodzie. Polecam!

Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży(10dag)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła

Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Gdy drożdże ruszą przelać je do miski z mąką, dodać jajko, sól i masło. Dobrze wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i wysmarować ją olejem(1 łyżka). Odłożyć w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. 

Chcąc przyspieszyć ten proces włożyłam miskę z ciastem w większą miskę z ciepłą wodą - wyrosło znacznie szybciej! Wyrośnięte ciasto podzielić na części (u mnie 10 szt.), formować bułeczki i układać je na wysmarowanej olejem blaszce. 

Na każdej bułeczce naciąć nożem krzyż. Przykryć ściereczką, aby wyrosły, a następnie piec przez 20 min. w temp.190-200 st.C (termoobieg 180 st.C).  


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz