Istnieją różne wersje tego ciasta. Jedne spód i wierzch mają biszkoptowe, drugie tak jak moja zakończone są bitą śmietaną. Obie wersje są równie dobre. Ciasto jest słodkie z wyraźną nutą alkoholową i dlatego smakiem przypomina dobrze nam znane cukierki ,,kukułki''. Nieco inną wersję tego ciasta znajdziesz na moim blogu klikając tutaj.
Składniki na niski biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 150 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
Białka z wodą i solą ubić na sztywno, dodawać po żółtku i dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Mąki z proszkiem i kakao przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 - 30 min w temp. 180 st.C (termoobieg 170st.C). Ostudzić.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 - 30 min w temp. 180 st.C (termoobieg 170st.C). Ostudzić.
Składniki na krem i nadzienie:
- 1 l kremówki
- 4 opak. usztywniacza do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g czekolady(pól gorzkiej, pól mlecznej)
- 4 kieliszki wódki albo rumu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 paczka okrągłych biszkopcików
- likier kawowy do nasączania biszkopta(niekoniecznie)
Czekoladę rozpuścić z cukrem i wódką, doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem.
Na ostudzonym i nasączonym likierem biszkopcie rozsmarować połowę ubitej śmietany, na to ułożyć małe biszkopciki, które należy polać tężejącą czekoladą(można troszkę zostawić do ozdobienia wierzchu ciasta), na to reszta kremówki.
Wierzch ciasta udekorować płynną bądź startą na tarce czekoladą.
Smacznego!
bardzo dobre ciasto z wyrazna nuta alkoholowa,naprawdę polecam wszystkim amatorom cukierków-kukułek!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto po prostu rewelacja naprawdę!!!
OdpowiedzUsuńTakie lubię ciasta ;)
pozdrawiam