sobota, 7 maja 2011

Spód biszkoptowy do tortów


Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 6 jaj
  • 2 łyżki wody
  • 200 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka z wodą i solą ubić na sztywno. Dodać cukier, a później po jednym żółtku i dalej ubijać. Mąki zmieszać z proszkiem i przesiewać do ubitej masy. 

Delikatnie wymieszać ze sobą. Ciasto wylać na tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec w temp.180 st.C(termoobieg 165-170) przez 30 minut. 

W ten sam sposób można przygotować ciemny biszkopt. Wystarczy z podanej ilości mąki odjąć po 1,5 łyżki z każdej, a w ich miejsce dodać 3 łyżki kakao.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz