poniedziałek, 13 czerwca 2011

Babka czekoladowa z powidłami


Mocno czekoladowa babka. Wilgotna dzięki śliwkowym powidłom. Tak troszkę dla przełamania tych wszystkich ciast z owocami, które teraz chętnie pieczemy. Na pochmurne i deszczowe dni w sam raz. Polecam!
Składniki:
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 125 g mała
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 100 g śliwkowych powideł
  • 100 ml mleka
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w kostkę
Masło z cukrami utrzeć na krem. Dodać powidła i jajka. Utrzeć na jednolitą masę. Wszystkie sypkie składniki połączyć ze sobą. Dodawać je stopniowo na przemian z mlekiem. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać ciasto do formy. Piec około 50 min. w temp.180 st.C przez pierwsze 10 minut, a później zmniejszyć temp. do 160 stopni. Babkę ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz