Mocno czekoladowa babka. Wilgotna dzięki śliwkowym powidłom. Tak troszkę dla przełamania tych wszystkich ciast z owocami, które teraz chętnie pieczemy. Na pochmurne i deszczowe dni w sam raz. Polecam!
Składniki:
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 125 g mała
- 300 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 100 g śliwkowych powideł
- 100 ml mleka
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w kostkę
Masło z cukrami utrzeć na krem. Dodać powidła i jajka. Utrzeć na jednolitą masę. Wszystkie sypkie składniki połączyć ze sobą. Dodawać je stopniowo na przemian z mlekiem. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać ciasto do formy. Piec około 50 min. w temp.180 st.C przez pierwsze 10 minut, a później zmniejszyć temp. do 160 stopni. Babkę ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz