środa, 15 czerwca 2011

Tort truskawkowo - bezowy



Mój najmłodszy synek właśnie skończył 2 latka i to właśnie z tej okazji ten torcik. Tort składa się z ciemnego biszkopta przełożonego musem truskawkowym i śmietana, z pokruszonymi bezami i kawałkami truskawek.
Ciasto jest wilgotne i mocno truskawkowe. Naszemu solenizantowi jak i gościom bardzo smakowało a to najważniejsze! Polecam!

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 szkl.mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Pozostałe składniki:
  • 500 - 700 g truskawek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl. kremówki
  • 100 g bezy
Białka z wodą i solą ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, a następ. żółtka. Mąki z proszkiem i kakao przesiać i partiami dodawać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st.C przez 30-35 min. (termoobieg 170st.C). Ostudzić i przekroić dwa razy.
Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na mus. Przelać mus do garnka, dodać cukier i zagotować. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach wody i wlać do musu, zagotować. 2/3 gorącego musu wylać na pierwszą część biszkopta i przykryć drugim. Na drugą część nałożyć ubitą kremówkę, zostawiając trochę śmietany na ozdobienie boków tortu. Na śmietanę rozkruszyć kilka bezy i pokrojonych na ćwiartki truskawek, przykryć ostatnią częścią biszkopta. Wierzch tortu ozdobić pozostałym musem truskawkowym i poukładać bezy. Boki tortu ozdobić resztą ubitej śmietany. Schłodzić w lodówce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz