To pewien rodzaj sernika z owocami na kruchym cieście, dodatkowo wzbogacony o masę orzechową. Ciasto można również przygotować z rabarbarem lub innym kwaskowatymi owocami. Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- jajko
- szczypta soli
Składniki na masę orzechową:
- 25 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 25 g masła
- 2 łyżki maki
- 25 g cukru
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Orzechy utrzeć z masłem, cukrem, mąka i jajkiem. Gotową masę wyłożyć na kruche ciasto. Masę orzechową posypać bułką tartą, a na nią owoce.
Składniki na masę serową:
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 500 g chudego twarogu
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz