piątek, 3 czerwca 2011

Ciasteczka Orzechowe


Bardzo proste w przygotowaniu i niezbyt kosztowne. Słodkie i lekko klejące. Ciasteczka są mięciutkie i nie zawierają mąki. Bardzo smakują najmłodszym domownikom. Serdecznie polecam!

Składniki:
  • 350 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec przez 8-10 min.w temp 200 st.C (termoobieg 180 st.C). Upieczone ciastka można polukrować. Lukier zrobić z jednego ubitego na sztywno białka z dodatkiem 1/2 szkl. cukru pudru. Można posypać prażonymi i rozdrobnionymi orzechami. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciekawy, prosty przepis. Akurat miałam w domu orzechy i zrobiłam te ciasteczka, wyszły dokładnie tak jak na zdjęciu u pani. Moje dzieci bardzo się zajadały.

    OdpowiedzUsuń