Ciasteczka Orzechowe
Bardzo proste w przygotowaniu i niezbyt kosztowne. Słodkie i lekko klejące. Ciasteczka są mięciutkie i nie zawierają mąki. Bardzo smakują najmłodszym domownikom. Serdecznie polecam!
Składniki:
- 350 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 1 jajko
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec przez 8-10 min.w temp 200 st.C (termoobieg 180 st.C). Upieczone ciastka można polukrować. Lukier zrobić z jednego ubitego na sztywno białka z dodatkiem 1/2 szkl. cukru pudru. Można posypać prażonymi i rozdrobnionymi orzechami. Smacznego!
Ciekawy, prosty przepis. Akurat miałam w domu orzechy i zrobiłam te ciasteczka, wyszły dokładnie tak jak na zdjęciu u pani. Moje dzieci bardzo się zajadały.
OdpowiedzUsuń