Ciasto jest dwuwarstwowe. Pierwszą stanowi masa kokosowa do złudzenia przypominająca smak słynnych batoników kokosowych Bounty, a druga jest jak kokosowo-karmelowe ptasie mleczko. To wykwintny w smaku i z wyglądu wypiek, zaskakujący prostotą wykonania. Bardzo polecam!
Skladniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego(460g)
- 1 szkl. mleka
- 150 g wiórków kokosowych
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- kilka herbatników
- rozpuszczona czekolada mleczna lub gorzka na polewę
Żółtka, skondensowane mleko, wiórki, mleko i mąkę zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze solą na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy mlecznej. Gotowe przelać do formy podłużnej (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć herbatniki, delikatnie je dociskając w masę(nie za mocno bo wsiąkną w głąb niej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C(termoobieg 170st.C) i piec w kąpieli wodnej przez 1 godz. pod przykryciem z papieru do pieczenia. Upieczone wystudzić, wyjąć z formy i polać rozpuszczona czekoladą. Można udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz