niedziela, 5 czerwca 2011

Sernik na zimno z ptasim mleczkiem


W tak upalne dni jak dzisiejszy pieczenie ciasta nie należy do przyjemności. Dlatego proponuje sernik, do przygotowania którego nie potrzeba ciepła pieca, a wręcz przeciwnie chłodu lodówki. Ciasto serowe jest delikatne z kawałkami czekolady, a na nim owocowe ptasie mleczko. Sernik najlepiej smakuje schłodzony i podany z owocami. Myślę, że to idealna propozycja na panujące w Polsce upały. Polecam!

Składniki:
  • herbatniki na spód
  • 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 50 g czekolady
Składniki na ptasie mleczko:
  • 350 ml kremówki
  • galaretka np.wiśniowa
Blachę o wym. 25na 40 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową, a na jej spodzie herbatniki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, ser i wymieszać lub delikatnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i zmieszać z jogurtem, a następ. wlać do masy serowej i zmiksować na najwyższych obrotach. Dosypać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Gotową masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl. gorącej wody i schłodzić. Można odlać 1/3 szkl. tężejącej galaretki i na samym końcu ozdobić nią wierzch. Gdy galaretka zrobi się gęstsza wlewać do ubitej na sztywno śmietany. Ptasie mleczko wylać na stęgnięta masę serową. Zanim je wylejemy można wyłożyć owoce jak truskawki,maliny czy winogrona. Schłodzić w lodówce. Podawać z owocami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz