piątek, 17 czerwca 2011

Ciastka ze skwarek

 Te ciastka kojarzą mi się z dzieciństwem. Bardzo proste w przygotowaniu i niedrogie. Niby zwykłe, kruche ciastka, a smakują każdemu. Tym razem wzbogaciłam ciasto o śmietanę i orzechy, ale najczęściej spotyka się je w wersji podstawowej bez orzechów, którym kształt nadaje się poprzez przepuszczanie przez odpowiednią formę w maszynce do mięsa. Niezależnie od kształtu i dodatków smakują zawsze tak samo dobrze. Polecam!

Składniki:
  • 300 g skwarek ze słoniny 
  • 0,5 kg mąki
  • 150 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. zmielonych orzechów
  • 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
Skwarki zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, blenderem lub w termomixie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przełożyć do szprycownicy i wyciskać na suchą blachę. Piec na złoty kolor w temp. 180st.C ( termoobieg 165-170 st.C ). Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz