czwartek, 16 czerwca 2011

Syrop miętowo - cytrynowy

 Do Polski wracają upały, a razem z nimi wzmożone pragnienie. Tak się szczęśliwie składa, że mam coś wyjątkowego i zarazem pysznego, aby zaradzić coś na to męczące ciepło. Syrop jak dziś proponuje jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie obciąża portfela, a co najważniejsze pysznie smakuje i rewelacyjnie gasi pragnienie. To doskonały pomysł na napój dla dzieci. Nie zawiera konserwantów czy sztucznych kolorantów. Bardzo polecam! Przepis na syrop dostałam od mojej mamy, którą z tego miejsca pozdrawiam! 

Składniki:
  • 30 gałązek mięty
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody
Wodę z cukrem zagotować, wrzucić umytą miętę i gotować na małym ogniu, aż nie zacznie gęstnieć, wówczas wsypać kwasek cytrynowy zamieszać i jeszcze chwilę pogotować. Gdy osiągnie już pożądaną gęstość tzn. syropową przelać do słoiczka lub butelki.
Aby otrzymać napój należy niewielką ilość syropu rozpuścić w wodzie. Najlepiej przygotować większą ilość soku w dzbanku i dobrze schłodzić w lodówce lub podawać z lodem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz