piątek, 17 czerwca 2011

Ciasto z truskawkami


Swoim wyglądem przypomina trochę placek drożdżowy i co więcej, męska część konsumentów stwierdziła, że smakiem też. Nic bardziej mylnego. W cieście nie ma grama drożdży. Przygotowujemy ciasto jak na biszkopt, a na koniec wlewamy ciepły tłuszcz, co sprawia, że ciasto jest przyjemnie lekkie i w połączeniu z owocami smakuje naprawdę dobrze. Mnie to ciasto bardzo przypomina smakiem ciasto jogurtowe. Bardzo polecam!

Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka rozpuszczonego masła lub margaryny(250g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • truskawki
Białka z solą ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, a na końcu żółtka. Masę jajeczną wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, a następnie dodać ciepły tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciasto na blachę. Rozłożyć dość grubą warstwę owoców. Na owocach można wyłożyć kruszonkę lub polać częścią ciasta czy też ubić pianę z dwóch białek z pół szklanki cukru i wylać. Piec w temp. 180st.C (termoobieg 170 st.C) przez 30 min. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Naprawdę pyszne ciasto.Wszystkim polecam!

    OdpowiedzUsuń