środa, 1 czerwca 2011

Z musem jabłkowo-cytrynowym


Biszkopt przełożony musem jabłkowym z dodatkiem cytrynowej galaretki i bitą śmietaną. Bardzo delikatne ciastko z przykwaskową nutą. Doskonałe na ciepłe dni.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Składniki na mus:
  • 1 kg jabłek
  • 1 opak. galaretki cytrynowej
  • 350 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
 Jabłka obrać i zmiażdżyć blenderem lub termomixem na mus.( Można też obrane jabłka gotować w niewielkiej ilości wody i przecisnąć przez sitko robiąc mus). Otrzymany mus doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i dodać ją do gorącego musu. Ostudzić i jak zacznie tężeć wylać na biszkopt.

Białka ubić ze solą na sztywna pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochu cukier, następnie żółtka. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. piec przez 20-25 min. w temp.180 st.C (termoobieg 165-170st.C) w tortownicy o średnicy 26 cm lub w formie o wym. 24 na 28cm. Ostudzić. Przekroić wzdłuż lub jeśli wolimy grubszy spód zostawić niekrojony. Przełożyć musem jabłkowym i nałożyć ubitą z cukrem pudrem kremówkę.  

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo się ucieszyłam z tego przepisu, ponieważ osobiście uwielbiam owocowe ciasta.
    Placuszek wyszedł mi przepięknie i do tego jaki pyszny; pierwszy raz jadłam taki delikatny jabłecznik... pozdrawiam i czekam na inne propozycje.

    OdpowiedzUsuń