Biszkopt przełożony musem jabłkowym z dodatkiem cytrynowej galaretki i bitą śmietaną. Bardzo delikatne ciastko z przykwaskową nutą. Doskonałe na ciepłe dni.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na mus:
- 1 kg jabłek
- 1 opak. galaretki cytrynowej
- 350 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Białka ubić ze solą na sztywna pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochu cukier, następnie żółtka. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. piec przez 20-25 min. w temp.180 st.C (termoobieg 165-170st.C) w tortownicy o średnicy 26 cm lub w formie o wym. 24 na 28cm. Ostudzić. Przekroić wzdłuż lub jeśli wolimy grubszy spód zostawić niekrojony. Przełożyć musem jabłkowym i nałożyć ubitą z cukrem pudrem kremówkę.
Smacznego!
Smacznego!
Bardzo się ucieszyłam z tego przepisu, ponieważ osobiście uwielbiam owocowe ciasta.
OdpowiedzUsuńPlacuszek wyszedł mi przepięknie i do tego jaki pyszny; pierwszy raz jadłam taki delikatny jabłecznik... pozdrawiam i czekam na inne propozycje.