... a raczej rodzaj babki, która może być pieczona w różnych formach. Smakiem przypomina biszkoptową babkę, ale względy wizualne są niesamowite. Wzorek przypomina zebrę i to akurat zachęciło moje pociechy do spróbowania najbardziej. Polecam!
Składniki:
- 5 jaj
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 250 g rozpuszczonego masła
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- olejek śmietankowy
- tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
- posiekane i uprażone orzechy włoskie do posypania
Ubić całe jajka z cukrem do białości. Stopniowo dodawać po jednej szkl. mąki wymieszanej z proszkiem i przesianej przez sitko, część wody i część masła wymieszanego z olejkiem śmietankowym. Mieszać delikatnie aż składniki się wykończą. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać. Kłaść oba rodzaje ciasta do formy podłużnej lub tortownicy nasmarowanej tłuszczem , po dwie łyżki z każdego i wylewać na środek formy tzn. 2 łyżki białego ciasta na środek formy a na białe ciasto 2 łyżki ciemnego ciasta i tak naprzemiennie, aż do wyczerpania ciast. Piec w temp 180 st.C ( termoobieg 165 st.C) przez 45 min. max.1 godz. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. Po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła i 2 łyżek mleka. Na czekoladę rozsypać orzechy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz