Tort orzechowy z mnóstwem mielonych orzechów w sam raz dla smakoszy tychże darów natury. Ciasto jest dość zbite i ciężkie, krem natomiast już wyraźnie lżejszy i mocno orzechowy. Osobiście nie przepadam za tego rodzaju wypiekami, ale wiem że jest wielu chętnych uwielbiających wszelkie wypieki orzechowe. Przepis pochodzi z programu ewa gotuje Ewy Wachowicz.
Z okazji Dnia Ojca wszystkim tatusiom składam jak najlepsze życzenia!
Składniki na ciasto:
- 10 jajek
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka zmielonych biszkoptów
- 400 g orzechów włoskich
- 400 ml mleka
- 300 g cukru
- 400 g masła
- 1 kieliszek spirytusu
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, po czym ubijać, aż połączą się z pianą. Delikatnie wmieszać żółtka.
Mielone orzechy wymieszać z mąką, zmielonym biszkoptem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wmieszać do piany. Dodać oliwę.
Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 26 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wierzch wygładzić.
Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i zostawić w formie do wystudzenia. Po mniej więcej 15 minutach obrócić górą do dołu, by ciasto się wyrównało.
Przygotować masę. W gotującym się mleku rozpuścić cukier. Następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć dwie kostki masła (aż się „spieni”). Wmieszać masę orzechową. Dodać kieliszek spirytusu.
Ciasto przekroić na trzy równe warstwy i przełożyć częścią kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki okleić zmielonymi orzechami, wierzch ozdobić wedle uznania - np. kremem (przy pomocy cukierniczego rękawa) i połówkami orzechów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz