czwartek, 23 czerwca 2011

Tort orzechowy


Tort orzechowy z mnóstwem mielonych orzechów w sam raz dla smakoszy tychże darów natury. Ciasto jest dość zbite i ciężkie, krem natomiast już wyraźnie lżejszy i mocno orzechowy. Osobiście nie przepadam za tego rodzaju wypiekami, ale wiem że jest wielu chętnych uwielbiających wszelkie wypieki orzechowe. Przepis pochodzi z programu ewa gotuje Ewy Wachowicz.
Z okazji Dnia Ojca wszystkim tatusiom składam jak najlepsze życzenia!

Składniki na ciasto:
  •     10 jajek
  •    200 g cukru
  •    250 g mąki
  •    150 g zmielonych orzechów włoskich
  •    1 łyżka proszku do pieczenia
  •    1 cukier waniliowy
  •    2 łyżki oliwy
  •    1 szklanka zmielonych biszkoptów
Składniki na krem orzechowy
  • 400 g orzechów włoskich
  • 400 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 400 g masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, po czym ubijać, aż połączą się z pianą. Delikatnie wmieszać żółtka.

Mielone orzechy wymieszać z mąką, zmielonym biszkoptem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wmieszać do piany. Dodać oliwę.

Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 26 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wierzch wygładzić.

Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i zostawić w formie do wystudzenia. Po mniej więcej 15 minutach obrócić górą do dołu, by ciasto się wyrównało.

Przygotować masę. W gotującym się mleku rozpuścić cukier. Następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

Utrzeć dwie kostki masła (aż się „spieni”). Wmieszać masę orzechową. Dodać kieliszek spirytusu.

Ciasto przekroić na trzy równe warstwy i przełożyć częścią kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki okleić zmielonymi orzechami, wierzch ozdobić wedle uznania - np. kremem (przy pomocy cukierniczego rękawa) i połówkami orzechów. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz