środa, 29 czerwca 2011

Truskawkowy sorbet


Dla mnie jest dużo smaczniejszy od jakichkolwiek lodów truskawkowych. Ponieważ sporządzamy go wyłączne z mrożonych truskawek, które później dosładzamy jest lekki, niskokaloryczny i świetnie orzeźwia, a tego orzeźwienia nigdy za wiele w tak upalne dni jak choćby dziś. Polecam!

Składniki:
  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
 Zamrożone truskawki zostawić w misce na 15 min lub przelać na durszlaku gorącą wodą. Przełożyć truskawki do foodprocesora o bardzo ostrych nożach(np. termomix) i zmielić.Podczas mielenia wsypac cukry i dodać miód. Sorbet jest już gotowy i można podawać. 
 Jeśli nie mamy takiego robota to należy truskawki do połowy rozmrozić i zmielić blenderem, a następnie dodać pozostałe składniki i znów zmrozić w zamrażarce, kilkakrotnie przemieszać zanim całkowicie się zamrożą.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz