sobota, 25 czerwca 2011

Zimne kostki z truskawkami


Idealne wręcz na ciepłe, letnie dni. To jedno z moich ulubionych ciast. Wilgotny biszkopt, kwaskowe truskawki, śmietankowy krem budyniowy, a wszystko polane mleczną czekoladą. Ażeby ciasto smakowało jeszcze lepiej należy je przed podaniem wstawić na pół godziny do zamrażarki - będzie doskonałe. Bardzo serdecznie polecam!

Składniki na ciasto:
  • 6 łyżek mąki
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki do nasączania:
  • 1 szkl.wody
  • 0,5 do max 1 szkl. cukru
Składniki na krem:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • cukier waniliowy
Składniki dodatkowe:
  • truskawki
  • tabliczka czekolady 
  • 2 łyżki oleju

 Białka z solą ubić na sztywno,dodawać po trochu cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać i wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 30 min. (termoobieg 165 st.C przez 20-25min). Po wystudzeniu oderwać papier i przełożyć na czysty arkusz i włożyć z powrotem do formy. 

Wodę z cukrem zagotować i chłodną nasączyć ponakłuwane wykałaczką ciasto. Truskawki umyć i odszypułkować, przekrojone na pół układać na cieście, dość ciasno. Budynie ugotować w mleku i wystudzić. Podczas studzenia przemieszać kilkakrotnie, aby nie powstał kożuch. 

Gdy budyń przestygnie zmiksować go z cukrem pudrem i masłem. Powstały krem rozłożyć na truskawki.   Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać olej i przestudzoną polać ciasto. Ciasto mocno schłodzić w lodówce, a pół godziny przed podaniem włożyć pokrojone ciasto w kostki do zamrażarki. Wkładać ciasto do zamrażarki najlepiej w zamykanym plastikowym pojemniku, wtedy nie naciągnie innym zapachami.  
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz