czwartek, 30 czerwca 2011

Różane Grzebyki


 Zniknęły z talerza w tempie ekspresowym. Dobrze, że chociaż zdążyłam zrobić fotkę. To ciasteczka kruche wypełnione różaną marmoladą. Są naprawdę pyszne i niedrogie. Bardzo polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • marmolada różana na nadzienie
  • cukier puder do posypania
  Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać margarynę, śmietanę, cukier i żółtko i wszystko posiekać nożem, a następnie wyrobić szybko ciasto. Uformować kule, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 30 min. 
Po tym czasie wyjąć i podsypując mąką rozwałkować ciasto dość cienko. Na skraju rozwałkowanego prostokąta kłaść marmoladę na ok.1 cm szerokości i dwukrotnie zawinąć kawałek z marmoladą, a następnie go odciąć nożem. 
Odcięty pasek podzielić na kilka mniejszych o długości ok.10cm. Każdy kawałek naciąć kilkakrotnie nożem z jednej strony i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, wyginając je uprzednio w grzebyki, tak by nacięcia się otwarły. 
Każdy grzebyk posmarować pozostałym białkiem. Piec około 20 min w temp.180 st.C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kruche, miękkie po prostu pyszne! dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń