Zniknęły z talerza w tempie ekspresowym. Dobrze, że chociaż zdążyłam zrobić fotkę. To ciasteczka kruche wypełnione różaną marmoladą. Są naprawdę pyszne i niedrogie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- marmolada różana na nadzienie
- cukier puder do posypania
Po tym czasie wyjąć i podsypując mąką rozwałkować ciasto dość cienko. Na skraju rozwałkowanego prostokąta kłaść marmoladę na ok.1 cm szerokości i dwukrotnie zawinąć kawałek z marmoladą, a następnie go odciąć nożem.
Odcięty pasek podzielić na kilka mniejszych o długości ok.10cm. Każdy kawałek naciąć kilkakrotnie nożem z jednej strony i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, wyginając je uprzednio w grzebyki, tak by nacięcia się otwarły.
Każdy grzebyk posmarować pozostałym białkiem. Piec około 20 min w temp.180 st.C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche, miękkie po prostu pyszne! dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuń