piątek, 1 lipca 2011

Amerykany


To duże, okrągłe ciastka polane z wierzchu migdałowym lukrem, smakiem przypominające trochę biszkopty. Często spotykane w cukierniach obok pączków i drożdżówek. O dziwo zasmakowały bardzo mojemu niejadkowi i teraz będę musiała je piec częściej. Polecam!
Przepis zaczerpnięty z tej strony

Składniki: 
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 25 dag margaryny
  • 1 kg mąki 
  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżeczki amoniaku
 Tłuszcz rozpuścić i ostudzić. Jaja roztrzepać z mlekiem i amoniakiem,wsypać makę i cukier, dodac tłuszcz i dokładnie wymieszać. Nakładać na natłuszczoną blaszkę po ok. 6 szt. Na jedno ciastko przypada ok. 2 łyżek masy.Nakładać w dużych odstępach bo mocno się rozrastają. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 st.C ( termoobieg 175st.C), przez ok 20 min, aż się zrumienią. Lekko wystudzone polukrować po płaskiej stronie. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz