Pyszne, mięciutkie ciasto z masą twarogową i słodziutkimi malinami. Polecam!
Składniki na spód:
- 2 szkl. mąki
- 150 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- 1 szkl.jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 kg zmielonego twarogu lub kremowego serka np. philadelphia
- 2 jajka
- 0,5 szkl. cukru
Składniki na masę malinową:
- 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
dodatkowo:
- 0,5 szkl wiórków kokosowych
Maliny przełożyć do rondelka, wlać wodę dodać cukier i przez chwilę pogotować. Do gotującego się dżemu wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach wody. Gdy zgęstnieje zdjąć z palnika i wystudzić.
Mąkę z masłem i z cukrem połączyć jak na kruszonkę. Odsypać ok 0,5 szkl. kruszonki w osobną miskę- przyda się na obsypanie wierzchu. Do pozostałej części kruszonki dodać proszek, sól, jogurt, ekstrakt i jajko i dobrze połączyć ze sobą. Najlepiej zmiksować.
Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem i wylać na ciasto. Na masę serową wyłożyć przestudzony dżem malinowy.
Do odsypanej wcześniej kruszonki dodać wiórki kokosowe i razem zagnieść. Rozsypać po wierzchu ciasta i piec w temp.180 st.C przez 30-40 minut (termoobieg 165st.C). Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz