niedziela, 10 lipca 2011

Ciasteczka z kleikiem ryżowym


Smakują pysznie i choć nie są czekoladowe,a takie w moim domu są ulubione, to jednak bardzo szybko znikają z talerza. Szczególnie polecam uczulonym na gluten, ponieważ te ciasteczka nie zawierają grama mąki .
 Przepis pochodzi z programu ,, ewa gotuje,,

Składniki:
  •  250 g kaszki ryżowej błyskawicznej (lub bezmlecznego kleiku ryżowego)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kokosu
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, kokos i kaszkę ryżową. Wymieszać dłońmi na gęstą masę. Delikatnie dodać pianę z białek. Palcami formować ciasteczka o nieregularnym kształcie i układać na blasze wysmarowanej masłem.
 Piec 12-15 minut w w 165 st. C. - w piekarniku z termoobiegiem Bez termoobiegu 15-20 minut w 180 st. C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz