poniedziałek, 11 lipca 2011

Jagodzianki


Sezon jagodowy w pełni więc już najwyższy czas na pyszne jagodzianki. Szukając najlepszego przepisu miałam nie mały problem, bo w jednych za długo trzeba czekać, aż ciasto dojrzeje (przeważnie całą noc), a ja przecież mam ochotę na te pyszności dziś a nie jutro a w innych z kolei wykonanie jest dość zagmatwane. Z tego wszystkiego spróbowałam tak dobrać składniki, żeby było prosto, szybko i pysznie. I udało się! Choć przyznam, że do samego końca pieczenia nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Jagodzianki wyszły przepysznie! Nawet moja mama stwierdziła, że jak długo żyje jeszcze tak pysznych jagodzianek nie jadła. Bardzo polecam!

Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 6 jaj
  • 10 dag drożdży
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu butterscoch lub waniliowego
  • 1/2 kost. rozpuszczonego masła
  • 1 szkl. oleju
Składniki na nadzienie:
  • 20 łyżek jagód
  • 20 łyżeczek cukru pudru
dodatkowo:
  •  jajko do smarowania
  • cukier puder do posypania

Z drożdży, wody i 1 łyżki cukru zrobić rozczyn. W osobnej miseczce rozbić jajka z resztą cukru i solą. Mąkę przesiać do miski zrobić zagłębienie i gdy drożdże ruszą dodać je do mąki wraz z roztrzepanymi jajkami. Wyrabiać i stopniowo dodawać masło i olej. Nie jest to ciasto proste do wyrabiania, ale w miarę dodawania tłuszczu staje się prostsze i bardzo elastyczne.(Jeśli mamy termomix to z powodzeniem możemy go do tego użyć).
Wyrobione ciasto odłożyć w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i lekko rękami lub wałkiem rozciągnąć, powinno być dość grube ok 1,5 - 2 cm . Rozwałkowane ciasto podzielić rozcinając nożem na ok. 20 prostokątów. Na każdym kłaść czubatą łyżkę jagód, a na nich łyżeczkę cukru pudru. Zlepić ze sobą zaginając dłuższe boki i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę złączeniem do dołu w dość dużych odstępach, formując podłużne jagodzianki.
Każdą posmarować rozmąconym jajkiem i zostawić chwilkę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C( termoobieg 165 st.C). Wyrośnięte jagodzianki piec przez 15-18 minut (termoobieg 12-15minut).
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz