sobota, 30 lipca 2011

Ciasto z czarną porzeczką


 Ma bardzo interesujący smak, a to za sprawą niby-twarożku, który przygotowujemy w domu. Przypomina smakiem sernik na zimno i krem z mleka w proszku. Doskonale smakuje w letnie dni. Ciasto można przygotować z różnymi kwaśnymi owocami, jednak  dla mnie czarna porzeczka nadaje się tutaj najlepiej. Bardzo polecam!


Składniki:
  • 800 ml mleka
  • 800 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jaj
  • 200 g masła
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 galaretka
  • 3 kieliszki dowolnego likieru do nasączenia
  • opakowanie biszkoptów lub spód biszkoptowy
  • 500 g czarnej porzeczki

Odsypać około pół szklanki owoców. Z reszty owoców przygotować dżem smażąc je z 1/4 szkl. wody i 4 łyżek cukru. Ostudzić.

Mleko zagotować. Do wrzącego wlać śmietanę rozkłóconą z jajkami i gotować, aż wytworzy się ser. Przecedzić i gorący zmiksować.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie połączyć z wystudzonym serem. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić jasną.

W tortownicy wyłożonej folią spożywczą, nie mniejszej niż 26 cm ułożyć biszkopty i skropić je likierem. Na nie wyłożyć ciemną część masy serowej, na nią posmarować wystudzony dżem porzeczkowy, a następnie część jasną masy.
Na jasnej części ułożyć odsypane na początku owoce i schłodzić przez czas przygotowania galaretki. 

Przygotować galaretkę wg zalecenia na opakowaniu i tężejącą zalać ciasto. Ponownie schłodzić przynajmniej przez 3 godziny.
 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz