poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Bułki na piwie


Pulchne w środku i chrupiące na zewnątrz. Mogę zaliczyć je spokojnie do moich ulubionych bułeczek. Pysznie smakują z masłem i wędliną, ale także z dżemem czy miodem. Bardzo polecam!
Przepis pochodzi ze strony Mniam Mniam podany przez Apsika.

Składniki na około 15 - 20 sztuk:
  • 73 dag mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml jasnego piwa
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Na wierzch: 
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • mak,sezam do posypania (ja nie posypywałam) 
Z wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Gdy drożdże ruszą wlać je do miski z przesianą mąką, dodać piwo i sól izacząć wyrabiać.Po chwili dodać masło i dokładnie wyrobić ciasto. 

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na około 15 - 20 równych części i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blachę w niewielkich odstępach.Pozostawić aż się napuszą przez około 30 min. 

Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Można też posypać makiem lub sezamem.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (termoobieg 180 st.C) i piec przez 20 - 25 minut. Studzić na kratce. 

Smacznego!


Dla wyrabiających ciasto w maszynie do pieczenia chleba lub w termomixie.

Wszystkie składniki umieścić w maszynie zaczynając od płynnych, później sypkie, a na końcu drożdże. Ustawić na program wyrabiania, a później wyjąć ciasto i postępować wg wyżej podanego przepisu.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz