Pulchne w środku i chrupiące na zewnątrz. Mogę zaliczyć je spokojnie do moich ulubionych bułeczek. Pysznie smakują z masłem i wędliną, ale także z dżemem czy miodem. Bardzo polecam!
Składniki na około 15 - 20 sztuk:
- 73 dag mąki pszennej chlebowej
- 250 ml jasnego piwa
- pół szklanki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Na wierzch:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
- mak,sezam do posypania (ja nie posypywałam)
Z wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Gdy drożdże ruszą wlać je do miski z przesianą mąką, dodać piwo i sól izacząć wyrabiać.Po chwili dodać masło i dokładnie wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na około 15 - 20 równych części i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blachę w niewielkich odstępach.Pozostawić aż się napuszą przez około 30 min.
Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Można też posypać makiem lub sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (termoobieg 180 st.C) i piec przez 20 - 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Dla wyrabiających ciasto w maszynie do pieczenia chleba lub w termomixie.
Wszystkie składniki umieścić w maszynie zaczynając od płynnych, później sypkie, a na końcu drożdże. Ustawić na program wyrabiania, a później wyjąć ciasto i postępować wg wyżej podanego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz