poniedziałek, 18 lipca 2011

Orzechowe ciasto z jagodami


Mocno orzechowe, mięciutkie ciasto, dużo świeżych jagód a wszystko zalane jogurtowo - śmietanową zalewą. Myślę, że to może być ciekawa propozycja na wykorzystanie tych pysznych, leśnych owoców. Polecam!

 Składniki na ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 250 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • jajko
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli
Składniki na zalewę:
  • 150 ml jogurtu
  • 150 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek cukru
 dodatkowo: 0,5 lub 1 l jagód


Mąkę i orzechy posiekać z margaryną. Gdy powstaną grudki dodać jajko, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. 
Po tym czasie wyłożyć 3/4 ciasta na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą  lub wyłożoną papierem blachę. 

Na ciasto wyłożyć umyte i dobrze odsączone jagody.

Rozkłócić jajka z cukrem dodać jogurt i śmietanę i wylać na jagody. Pozostałą 1/4 ciasta rozprowadzić 0,5 szkl. wody i wylewać tworząc kleksy na zalewie. 

Piec około 40 minut w 180 st.C do tak zwanego suchego patyczka. 

Smacznego!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz