Mocno orzechowe, mięciutkie ciasto, dużo świeżych jagód a wszystko zalane jogurtowo - śmietanową zalewą. Myślę, że to może być ciekawa propozycja na wykorzystanie tych pysznych, leśnych owoców. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny
- 250 g mąki
- 250 g zmielonych orzechów lub migdałów
- jajko
- 0,5 szkl. cukru
- szczypta soli
Składniki na zalewę:
- 150 ml jogurtu
- 150 ml śmietany
- 4 jajka
- 6 czubatych łyżek cukru
Mąkę i orzechy posiekać z margaryną. Gdy powstaną grudki dodać jajko, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyłożyć 3/4 ciasta na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem blachę.
Na ciasto wyłożyć umyte i dobrze odsączone jagody.
Rozkłócić jajka z cukrem dodać jogurt i śmietanę i wylać na jagody. Pozostałą 1/4 ciasta rozprowadzić 0,5 szkl. wody i wylewać tworząc kleksy na zalewie.
Piec około 40 minut w 180 st.C do tak zwanego suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz