Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasteczka, a raczej kulki z płatków ryżowych nie mylić z ryżem preparowanym. Są idealne na dziecięce przyjęcia i bale. Są chrupiące i czekoladowe, a to nasze pociechy najbardziej lubią w ciasteczkach. Polecam szczególnie milusińskim, tym bardziej że mogą je przygotować sami z wyjątkiem podgrzewania!
Składniki:
- 100 g cukru
- 100 g masła orzechowego może być z kawałkami orzechów
- 50 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
- 2 łyżki kakao
- 80 g ryżowych płatków śniadaniowych
Ryżowe płatki wsypać do dużej miski. W garnuszku wymieszać masło orzechowe, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wmieszać kakao.
Gotową masę czekoladową przelać do miski z płatkami. Delikatnie wymieszać, aż wszystkie płatki będą pokryte masą. Jeszcze ciepłą mieszaninę kłaść łyżką na blaszkę formując kupki. Odstawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz