sobota, 13 sierpnia 2011

Ciasto ze śliwkami


Zaczynamy sezon śliwkowy! Dziś upiekłam ciasto dość zbite w swej konsystencji, słodkie i wilgotne. Doskonale się komponuje z kwaskowatymi śliwkami. Szybkie w przygotowaniu i niedrogie. Polecam!

Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.1 kg wydrylowanych śliwek
  • szczypta soli
Margarynę utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem i śmietanę. Ciasto będzie bardzo gęste. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać do ciasta. Masę przełożyć na blaszkę, najlepiej prostokątną. Ja piekłam w tortownicy ale musiałam trzymać je znacznie dłużej i pod przykryciem. Na ciasto wyłożyć przepołowione śliwki skórką do dołu. 

Piec w temp.180 st.C przez 30-35 min (termoobieg 170st.C). Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz