Zaczynamy sezon śliwkowy! Dziś upiekłam ciasto dość zbite w swej konsystencji, słodkie i wilgotne. Doskonale się komponuje z kwaskowatymi śliwkami. Szybkie w przygotowaniu i niedrogie. Polecam!
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok.1 kg wydrylowanych śliwek
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać do ciasta. Masę przełożyć na blaszkę, najlepiej prostokątną. Ja piekłam w tortownicy ale musiałam trzymać je znacznie dłużej i pod przykryciem. Na ciasto wyłożyć przepołowione śliwki skórką do dołu.
Piec w temp.180 st.C przez 30-35 min (termoobieg 170st.C). Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz