Szybkie i proste do przygotowania. Bez ubijania i mniej kaloryczne niż tradycyjne ptasie mleczko, a to przez dodanie jogurtu i kwaśnej śmietany zamiast śmietany kremówki. Ja dodatkowo użyłam do ciasta biszkoptów na spód, ale to nie jest konieczne. Ciasto trzyma się idealnie i bez tego. Dla tych, którzy są na diecie polecam użycie słodzika zamiast cukru - kaloryczność ciasta, a także nasze wyrzuty sumienia zmniejszą się diametralnie. Polecam!
Składniki:
- 400 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu greek style)
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie żelatyny 60 g
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400g jeżyn (można użyć malin, truskawek)
- biszkopty na spód (nie muszą być)
- 0,5 szklanki soku do nasączenia biszkoptów
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki cieplej wody. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać. Do lekko przestudzonego dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie śmietanę i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy nie mniejszej niż 26 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Na spodzie formy ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na biszkoptach ułożyć jeżyny i zalać gęstniejącą masą. Schodzić przez 1 godz. w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz