wtorek, 16 sierpnia 2011

Ptasie Mleczko z jeżynami


Szybkie i proste do przygotowania. Bez ubijania i mniej kaloryczne niż tradycyjne ptasie mleczko, a to przez dodanie jogurtu i kwaśnej śmietany zamiast śmietany kremówki. Ja dodatkowo użyłam do ciasta biszkoptów na spód, ale to nie jest konieczne. Ciasto trzyma się idealnie i bez tego. Dla tych, którzy są na diecie polecam użycie słodzika zamiast cukru - kaloryczność ciasta, a także nasze wyrzuty sumienia zmniejszą się diametralnie. Polecam!

Składniki:
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu greek style)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie żelatyny 60 g
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400g jeżyn (można użyć malin, truskawek)
  • biszkopty na spód (nie muszą być)
  • 0,5 szklanki soku do nasączenia biszkoptów
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki cieplej wody. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać. Do lekko przestudzonego dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie śmietanę i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Tortownicę o średnicy nie mniejszej niż 26 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Na spodzie formy ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na biszkoptach ułożyć jeżyny i zalać gęstniejącą masą. Schodzić przez 1 godz. w lodówce.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz