poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Ciasteczka z rodzynkami


Miękkie, lekko chrupiące i smaczne ciasteczka. Bardzo proste do wykonania i przechowywania. Doskonałe jako przekąska, do herbatki czy na drugie śniadanie. Są idealne dla dzieci, szczególnie tych mniejszych ponieważ nie zawierają proszku do pieczenia czy sody. Polecam!
 Przepis ze strony Anna Maria's Open Kitchen

Składniki:
  • 100 g rodzynek
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • jajko
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z polowy cytryny
  • szczypta soli
dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania ciastek


Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następ. odcisnąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Przesiać mąkę na stolnicę dodać masło i posiekać. Dodać cukier, jajko, sól , skórkę cytrynową i sok z cytryny. Szybko zagnieść ciasto. 

Gdy będzie gładkie rozwałkować dodać rodzynki, złożyć ciasto i zagnieść jeszcze raz z rodzynkami. Gotowe rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać. 

Układać na wysmarowanej masłem blaszce i posmarować roztrzep. jajkiem. Piec na złoty kolor przez 20 min. w temp. 180st.C (termoobieg 170st.C). Ciepłe posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz