środa, 24 sierpnia 2011

Ciasto serowo-orzechowe


Od kilku dni ,chodzi' za mną sernik, ale jakiś inny niż te, które piekłam do tej pory. Coś z orzechami, coś z golden syrup'em i serem w jednym. Postanowiłam więc połączyć masę karmelowo-orzechową z kremowym serkiem i tak powstał kremowy sernik z orzechową warstwą na kruchym spodzie. Serniczek wyszedł bardzo dobrze. Doskonale się sprawdzi na rodzinnych imprezach jak np. imieniny czy urodziny, ale także w dni bez żadnych specjalnych okazji jak ten dzisiejszy. Polecam!

Składniki:
  • 350 g mrożonego ciasta kruchego lub 4 opakowania zwykłych herbatników
masa orzechowa:
  • 350 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 3 łyżki golden syrup'u
  • 2 bialka
masa serowa:
  • 4 jajka + 2 żółtka z masy orzechowej
  • 800 g zmielonego,białego sera lub kremowego serka typu philadelphia
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki rodzynek
 Ciasto rozmrozić. 
 Mleko z cukrem i masłem zagotować i wsypać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu wmieszać golden syrup.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, sok z cytryny, budyń, mąkę i rodzynki i dokładnie zmiksować lub wymieszać. 

Rozmrożone ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jeśli używamy herbatników wówczas rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Białka ubić ze solą na sztywno. 1/3 piany wmieszać delikatnie do masy orzechowej, a pozostałą część do masy serowej.

Na przygotowany spód ciasta wyłożyć masę orzechową, a na nią masę serową. Piec w temp. 180 st.C (termoobieg 165-170 st.C) przez 40-50 min. 
Po wystudzeniu można polać czekoladową polewą, lukrem lub ewentualnie posypać cukrem pudrem.Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 
Smacznego!

1 komentarz: